Diskning och hantering av flergångs
Vi upplever att många av er undrar hur man bör tänka angående diskning och livsmedelssäkerhet kopplat till flergångsförpackningar.
Panter har därför gått igenom Livsmedelsverkets vägledning rörande hygien och livsmedelssäkerhet och fört en dialog med Livsmedelsverket för att kunna erbjuda mer handfasta råd om hur ni kan tänka vid hantering av flergångsförpackningar.
Det kan vara bra att komma ihåg att det är den kommunala tillsynsmyndigheten som utför kontroll och att det inte gjorts någon anpassning av lagstiftningen sedan kravet på att erbjuda flergångsförpackningar infördes. Livsmedelsverkets vägledning går att läsa här: Återanvändbara muggar och matlådor vid servering - Kontrollwiki
Diskning och förvaring av rena förpackningar
Egna rutiner och kontroller behöver finnas för att se till att de återanvändbara muggarna och matlådorna är tillräckligt rena och vid behov desinficeras, samt är i gott skick och inte utgör en livsmedelsrisk vid användning.
Företagets rutiner för kontroll av muggarna och matlådorna bör bland annat omfatta förändringar hos materialet, till exempel slitage, repor och skador som försvårar rengöring, missfärgningar och avvikande lukt samt försök till sabotage. Muggar och matlådor från insamlingen bör tas om hand på ett lämpligt och snabbt sätt så att risken för tillväxt av mögel och bakterier i matrester undviks.
Vilken metod som används regleras inte i lagstiftningen, inte heller vilken temperatur disk- eller sköljvattnet ska hålla. Det viktiga är att muggarna och matlådorna blir tillräckligt rena för att inte kontaminera livsmedel.
Lufttorkning ska ske på en ren yta, används handdukar ska de vara rena för att inte godset ska bli smutsigt igen. Diskgods som inte är torrt kan bidra till tillväxt av mikroorganismer.
Förvaring av muggar och matlådor, återanvändbara eller inte, ska vara sådan att kontaminering undviks. Rena förpackningar ska förvaras så att de inte smutsas ned innan de används igen.
Sammanfattning och konkreta tips angående diskning
En Panterförpackning kan lånas i upp till en månad, men de flesta (97%) återlämnas redan inom en vecka. Hur förpackningen används och rengörs har betydelse för hygien och risk för kontaminering. För att säkerställa bästa kvalitet rekommenderar vi alltid att förpackningen diskas i maskin eller för hand i hög temperatur innan den lämnas ut till en ny användare. Om ni har möjlighet kan förpackningarna blötläggas en stund innan de diskas för att lösa upp eventuella intorkade matrester.
Om ni upplever att förpackningen blivit missfärgad, skadad eller luktar konstigt kan ni felanmäla den som skadad via personalappen. Detsamma gäller om den fått tydliga skrapmärken från metallbestick. Alla skadade eller uttjänta förpackningar hämtas upp och ersätts kostnadsfritt med nya förpackningar.
Hantering och förvaring av odiskade förpackningar
Det finns inga särskilda regler i livsmedelslagstiftningen angående hantering och förvaring av rena och orena flergångsförpackningar. De allmänna bestämmelser kring livsmedelssäkerhet som finns i Förordning (EG) 852/2004 gäller dock och viss vägledning kan även hämtas från Livsmedelsverkets vägledning kring hantering av avfall, PET och aluminium. Avfall – Kontrollwiki https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/341/avfall
Odiskade flergångsförpackningar är inte klassificerade som avfall men eftersom de i vissa fall kan innehålla matavfall kan reglerna kring hantering av avfall utgöra viss vägledning.
En grundprincip är att avfall ska förvaras skilt från livsmedelshantering och vår tolkning är att detta gäller även för returnerade och orena flergångsförpackningar. Gästens retur och förvaringen av orena flergångsförpackningar bör ske i utrymmen som är skilda från de utrymmen där livsmedel förvaras och hanteras, speciellt när det gäller oförpackade livsmedel. Precis som med avfall bör det finnas rutiner för att regelbundet tömma och rengöra returkärl för flergångsförpackningar.
När det gäller aluminiumburkar, PET-flaskor och tombackar finns det, enligt Livsmedelsverket, oftast inga livsmedelshygieniska skäl som förhindrar att kunderna tar med sig returmaterial, som genom en butik för att använda returmaskiner som står inne i butiken. Vår tolkning är att detsamma bör gälla använda flergångsförpackningar vilket innebär att ett returkärl kan placeras inne i butik, t ex i anslutning till en pantmaskin för PET-flaskor.
Sammanfattning och konkreta tips angående retur
I de allra flesta fall sköter Panters användare returen av en använd förpackning utan inblandning av personal. Var i lokalen ni placerar returskylten påverkar därför var den returnerade förpackningen förvaras till dess att ni tagit hand om den för diskning.
Returnerade förpackningar placeras ofta på samma brickställ som använt porslin eller överlämnas direkt till personalen i kassan. I det senare fallet rekommenderar vi att ni har en särskild box med tätslutande lock där odiskade förpackningar kan förvaras tills ni har tid att diska.
I lokaler med begränsad yta kan det vara utmanande att hålla returplatsen helt avskild från oförpackade livsmedel. Ett alternativ kan även då vara att placera ut en särskild returlåda med tätförslutande lock som användaren kan placera sin använda förpackning i efter genomförd returskanning.
Slutsats och kommentar
Hantering av flergångsförpackningar för take away är ett relativt nytt fenomen och någon specifik hygien- eller livsmedelslagstiftning finns ännu inte. Rutiner och hantering kan dock i många fall jämföras med de som ni redan idag tillämpar på redskap, porslin och annan utrustning i kontakt med livsmedel. Det finns inga uttryckliga förbud mot handdiskning eller mot att användaren tar med sig den använda förpackningen in i lokalen.
Sunt förnuft och bra rutiner rekommenderas. Hör gärna av er till er kommunala tillsynsmyndighet om ni vill få ytterligare vägledning eller hjälp med tolkningar av den vägledning som Livsmedelsverket tagit fram.